17 Mayıs 2016 Salı

BULUT TEKNOLOJİSİ

Bulut teknolojisi, dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı gerçekleştirmektir.

Bulut teknolojisinin olmadığı zamanlarda,web sunucusu tek bir bilgisayar gibiydi. Dakikada 1000 sayfa sunabilen bir sunucumuz olduğunu kabul edelim.

Örneğin, sitemiz çok popüler oldu ve dakikada 2000 sayfa görüntülenmeye başlandı. Sitemizin popülerliği arttıkça sunucunun takipçilere verdiği cevap süresi düşecektir ve bundan dolayı takipçiler bu durumdan rahatsız olacak ve site ilgi kaybedecektir. Yoğunluğun artması bekleme süresini arttırdığı gibi,yanıt süresini uzatacaktır.

Sistemimizi bulut teknolojisine aktarırsak, bir servis sağlayıcısından güç sağlanır ve birbirinin işini paylaşan binlerce bilgisayar birlikte çalışır. Bu sunucular, binlerce site tarafından paylaşılmaktadır, sunucuyu paylaşan sitelerden kimisi çok popüler kimisi daha az ilgi çekebilir. Fakat hepsi aynı bulut ağını paylaşır. Sitenin popülerliği arttığı zaman, bulut sistemi size daha çok kaynak verecektir.

Bulut sistemleri şirketler, okullar vb. büyük kuruluşlar tarafından kurulur ve paylaşılır. Bulut teknolojisi kullanmak, kişisel bilgisayarların yükünü azaltır ve çeşitli sayıda uygulama, bulut sunucusu tarafından sağlanır. Genellikle, kullanıcılar uygulamaları bilgisayarını indirmek ve yüklemek istemezler. Tüm işlemeler ve depolamalar, bulut sistemi tarafından sağlanır.

Bulut sistemi kullanıcısı internete bağlanabilen bilgisayara ya da akıllı bir cihaza ihtiyaç duyar. Kulllanıcı bulut sistemini giriş yaparak sistemde işlem gerçekleştirir. Bulut sistemi,web protokollerini kullanarak, kullanıcı-sunucu temelli çalışır. Bulut teknolojisi, sunucu tabanlı bir uygulama sağlar tüm kullanıcılar bu uygulamalara erişir ve çıktı sunucu tarafında gözükür.

Örneğin, kullanıcı kelime işlemcisi çalıştırmak isterse, bulut sistemi uygun bir uygulama belirler, kullanıcı sistemi için ayrılmış bellek alanında, uygulamayı kullanıcı sistemindeki web tarayıcısında görünür yapar.Bütün yapılan işlemler ve değişimler sunucu tarafından kayıt edilir ve toplam sonuç oluşturur. Toplam sonuç, yaratılan ve değişikliğe uğrayan dosyaları barındırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.