21 Nisan 2016 Perşembe

Sosyal Ağların Zararları

         Geçmişi 1800-1900 lü yıllara dayanan sosyal ağlar kavramı düzenli olarak ilk Norveçte kullanılmaya başladı o zamanlar gerek kültürel yapısının baskınlığından gerekse ekonomik zorluklardan Türkiye bu sisteme ayak uyduramamıştı. 
 

Ancak zamanla bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiyede de ekonomi ilerledi ve herkesin evlerine iş yerlerine bilgisayarlarla birlikte sosyal ağlar girmeye başladı. Türkiye şu an tüm kullanan ülkeler arasında en çok kullanıcıya sahip dördüncü ülkedir. Sosyal ağ tanım olarak bireylerin kendilerini ifade etmelerini, yakınlarıyla bağlarını yer ve zaman sınırlaması olmadan güçlendirmeyi, yeni kişilerle tanışıp fikir alışverişinde bulunmayı sağlayan temel unsurdur. Sosyal ağ günümüz insanının yitirmeye başladığı büyükleri, hastaları ziyaret ya da bir kahve sohbetlerini geri getirmeye çalışmaktadır. Bu alanda sadece yakın ziyaretleri değil bireylerin takıldıkları konularda bu konuyla uzmanlaşmış insanlardan yardım almalarını sağlar.


Bu günlerde yapılan anketlerle bu çalışmalar desteklenmeye çalışılmaktadır. Sosyal ağ sitelerini bireyler sadece paylaşım sitesi olarak kullanmamakta farklı çevrelerden yakın arkadaşlar bulmak için, çevrelerindeki kişilerden edinemedikleri dini bilgileri farklı kişilerden edinmek için de kullanmaktadırlar. 


Ayrıca bu itelerde kişi tekdüzelikten, dayatmalıktan kurtulup kendi fikirlerini ortaya koyarak tartışma ortamı oluşturuyorlar. Oluşan tartışma ortamı hem yeni fikirlerin oluşmasını hem de kişilerin bakış açılarının değişmesini sağlıyor.

Bu açılardan bakıldığında sitelerin hem ülke açısından hem de birey açısından çok yararlı olduğu gözükse de sosyal ağlar bazı yönlerden zararlı olabildikleri unutulmamalı ve bilinçli olunmalıdır. Örneğin küçük yaşlardaki çocuklar bu sosyal ağ denildiğinde ilk akla gelen facebook, twiter gibi sitelerde oyunlara dalmakta, kötü kişilerle arkadaşlıklar edinmeye başlamakta ve bunca boşa geçirilen zaman nedeniyle kendilerine düşen sorumlulukları yerine getirmemektedir.Sadece küçükler açısından değil yetişkin ebeveynler için de böyle sitelerde gereksiz yere geçirilen zamanlar hem bireyin kendi açısından hem de ülkenin geleceği açısından çok zararlar getirmektedir. Burada yapılması gereken tek şey her şeyin iyi yanının olduğu gibi kötü yanının da olduğunu unutmadan her şeyi yerinde ve zamanın da hem ülkenin hem de kendimizin yararına kullanmaktır.


Risk Alanları
1-Sosyalleşmeyi geciktirir/ya da zayıflatır.
2-Çeşitli tuzaklar olabilir.
3-Çocuklarımızı tembelleştirebilir.
4-Bazı hackerlerle karşılaşabilir ve de güvenliğinizi tehlikeye atabilirsiniz.
Sizlere tavsiyem ise Antivirüslerinizi güncellemeyi ihmal etmeyin, tıkladığınız linklere dikkat edin, şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.